Coöperatie Laatste Wil U.A.
Coöperatie Laatste Wil is opgericht om voor haar leden te bewerkstelligen dat het eigen levenseinde mag en kan worden geregisseerd, met een humaan werkend laatstewilmiddel dat op een legale manier is verkregen, zonder toetsing voor- of achteraf door een arts, begeleider of consulent.
Het gaat de coöperatie om een vergelijkbare, zorgvuldig met elkaar afgesproken handelingsruimte, net zoals die aan palliatieve sedatie en euthanasie is toegekend.
Het gaat om een principiële keuzemogelijkheid tussen deze drie opties.
Als u de doelstelling van de coöperatie onderschrijft en de realisering ervan wilt steunen, verwelkomen we u graag als lid. Ook als u er voor uzelf nog niet geheel uit bent. Niemand weet immers wat men zal besluiten als hij/zij zelf voor het moment van het eigen levenseinde staat.
persbericht: legaal laatstewilmiddel beschikbaar
Woerden, 1 september 2017
Na een zoektocht van 4,5 jaar is het de Coöperatie Laatste Wil (CLW) gelukt om voor haar leden een veilig en humaan middel te vinden dat legaal te verkrijgen is en in een kleine hoeveelheid tot een waardige dood leidt. Hiermee realiseert de Coöperatie een doorbraak in het bereiken van haar doel: de vrije verkrijgbaarheid van veilige en humane laatstewilmiddelen voor volwassenen. Zij is een voorstander van de autonome route die eigen regie wenst over het eigen sterven, zonder beoordeling van medici.
De ruim 3.300 leden van de Coöperatie vinden het ongewenst, bevoogdend en betuttelend dat de huidige wet- en regelgeving maakt dat de artsen en de overheid beoordelen of een individu die wil sterven daartoe de mogelijkheden krijgt. Zij vinden dat de overheid de belemmeringen moet wegnemen om aan de benodigde middelen te komen. Voor wie niet verder wil, kan de verplichting om verder te leven tot grote persoonlijke en maatschappelijke schade leiden. De Coöperatie weet zich gesteund door 63% van de Nederlandse bevolking, zo bleek uit recent onderzoek van de NRC (2016).
De Coöperatie Laatste Wil vindt wel dat er grote zorgvuldigheid moet worden betracht bij het gebruik van deze middelen en ook dat hoge eisen mogen worden gesteld aan de veiligheid. Onder meer kan worden gedacht aan een kluisje met een persoonlijk, biometrisch slot om het middel veilig te bewaren.
Uit een enquête onder de CLW-leden eind vorig jaar bleek dat 7% van de leden middelen in huis heeft. Deze middelen zijn veelal illegaal geïmporteerd, of met bedrog van een arts verkregen. Ook bleek dat 90% de middelen graag wil hebben, in veel gevallen omdat het gemoedsrust en zelfs levensenergie geeft als men ze in bezit heeft. Deze mogelijkheid is nu bereikbaar.
Bestuur van Coöperatie Laatste Wil,
Jos van Wijk, Petra de Jong en Patricia Koster
Maak jouw eigen website met JouwWeb