Zelfdoding

is nog steeds een groot taboe. In Nederland kiezen echter gemiddeld 1500 mensen per jaar voor het vrijwillig beëindigen van hun leven. 
Vaak worden de mensen die nadenken over zelfdoding door hun omgeving veroordeeld.

De omgeving denkt dat er altijd een oplossing is voor je problemen, maar zo denk jij niet. Jij zit in een donkere tunnel zonder uitweg. Hulp vragen is moeilijk. Misschien heb je al voorzichtig om hulp gevraagd, maar werd je door niemand gehoord. Misschien is de drempel om hulp te vragen wel te hoog. Je schaamt je voor je familie, je vrienden, je collega de huisarts e.d. 
Deze site gaat over zelfdoding. Ik wil je niet aanmoedigen om zelfdoding te plegen, ik wil je alleen maar informatie geven. Er zijn weinig internetsites met informatie over zelfdoding. Op deze site heb ik geprobeerd om alle informatie te verzamelen en zo overzichtelijk mogelijk te ordenen. Onder Link vind je verwijzingen naar andere sites over zelfdoding. 
Elk jaar maken veel mensen de keuze om vrijwillig uit het leven te stappen. Het is ons recht om zelf over ons leven te kunnen beschikken. 


Voor de mensen die aan zelfdoding denken, is dat vaak de enige uitweg die ze op dat moment zien. Zelfdoding is echter een permanente oplossing voor een tijdelijk probleem. Soms kunnen mensen zich echter niet voorstellen dat een probleem maar tijdelijk is, ze zijn zo gefixeerd op de situatie op dat moment. Ze beseffen niet dat de situatie over een week, een maand of een jaar heel anders zou kunnen zijn. De meeste mensen die ooit aan zelfdoding hebben gedacht, zijn nu blij dat ze leven. Ze zeggen dat ze niet een eind aan hun leven wilden maken, maar alleen de pijn wilden stoppen. 
Maar wat als je zelf aan zelfdoding denkt en het bovenstaande je dus helemaal niets zegt? PRAAT! De belangrijkste stap is met iemand te praten. Als je aan zelfdoding denkt, moet je niet proberen om je problemen zelf op te lossen. Je bent vastgelopen, je komt er alleen niet meer uit. Praat met familie, een vriend of vriendin, een collega, een vertrouwenspersoon of met je huisarts. Alleen als je de geheimhouding doorbreekt, kun je aan het onvermijdelijke voorkomen. 

GR.EhbZ