Film over euthanasie in de levenseindekliniek
De Levenseindekliniek krijgt zo'n twaalfhonderd euthanasieverzoeken per jaar, waarvan er ongeveer 350 worden ingewilligd. Daarmee voorziet de Levenseindekliniek, die vier jaar geleden van start ging, duidelijk in een behoefte. Welke dilemma's en overwegingen spelen een rol bij het toekennen of afwijzen van euthanasie? Welke mensen melden zich? Hoe bepaal je wanneer iemand ondraaglijk lijdt of is uitbehandeld? En rekt de Levenseindekliniek daarmee de grenzen van de euthanasiewet op? Dat wordt duidelijk in de documentaire Levenseindekliniek. Marcel Ouddeken en Hans Kema filmden gedurende anderhalf jaar patiënten en medewerkers. De Levenseindekliniek wordt ingeschakeld door mensen die een actuele euthanasiewens hebben en geen hulp krijgen van hun (huis)arts. Het zijn vaak de moreel gecompliceerde zaken: mensen met dementie, psychiatrische patiënten en mensen die hun leven als voltooid beschouwen. De documentaire volgt drie patiënten die om euthanasie hebben verzocht, vanaf hun eerste verzoek aan de Levenseindekliniek. De filmmakers waren bij gesprekken, filmden de patiënten thuis bij hun dierbaren en legden de dagelijkse gang van zaken op het kantoor vast. De documentaire geeft zo inzicht in het functioneren van een instelling die mensen probeert te helpen die met hun euthanasieverzoek bij hun eigen arts geen gehoor vinden. Een instelling waar als dank geen geboortekaartjes maar rouwkaarten binnenkomen. De documentaire volgt onder anderen de doodswens van een honderdjarige die naast lichamelijke klachten vooral 'klaar met het leven' is. Actueel, want in februari verschijnt het langverwachte advies van de commissie Voltooid leven o.l.v. Paul Schnabel dat duidelijk moet maken of 'klaar met leven' voldoende mag zijn voor euthanasie. Ook wordt een dementerende patiënt gevolgd wiens euthanasie door de huisarts werd geweigerd. Hoe gaat het team van de Levenseindekliniek hiermee om?
Telefoon Korrelatie roodgloeiend na documentaire Levenseindekliniek
16 februari 2016
Na de documentaire Levenseindekliniek, die gisterenavond werd uitgezonden bij de NTR op NPO 2, stond de telefoon van hulplijn Korrelatie roodgloeiend. De documentaire, die in het kader van de Week van de Euthanasie werd uitgezonden, riep veel emoties op bij de kijkers, wat ook te zien was op Twitter. De NTR koos er daarom voor samen te werken met Korrelatie. Kijkers konden direct na de documentaire, maar ook nu nog, contact zoeken met de hulplijn om te praten over de documentaire en hun eigen ervaringen met het verlies van een dierbare.
Veel kijkers die contact opnamen met Korrelatie waren erg ontroerd door de documentaire en ze vonden het mooi dat er aandacht werd besteed aan dit belangrijke onderwerp. Er belden mensen om te spreken over hun eigen wens voor euthanasie en ook naasten van mensen die euthanasie hebben of willen ondergaan namen contact op met Korrelatie. Maar ook waren veel mensen boos over het optreden van psychiater Frank Koerselman in het praatprogramma dat volgde op de documentaire. Ze vonden zijn houding en uitspraken arrogant en niet meer van deze tijd. Coen Verbraak sprak met hem en met directeur Steven Pleiter van de Levenseindekliniek.
Dwangstoornis
De laatste tijd is er veel discussie in Nederland over euthanasie en wanneer je dit zou kunnen of moeten toepassen. In de documentaire staan drie mensen centraal die kiezen voor euthanasie. Een van die mensen is Joop, een man die lijdt aan een dwangstoornis en zichzelf hierdoor ook ernstige lichamelijke schade toebrengt.
Kwaliteit van leven
Een derde van de aanmeldingen bij de Levenseindekliniek bestaat uit mensen die langdurig lijden onder hun psychische problemen. Korrelatie wordt het meest gebeld over psychische problemen als angst en depressie. De organisatie vindt het belangrijk om vroegtijdig aandacht te besteden aan (symptomen van) psychische problemen, om te proberen erger te voorkomen. Lidewy Hendriks, psycholoog verbonden aan Korrelatie: “Helaas is bij langdurige psychische problematiek euthanasie (nog lang) niet altijd te voorkomen, zoals blijkt uit de documentaire. Door in een vroeg stadium contact met hulpverleners op te nemen kan er op tijd aandacht gevraagd worden voor de problemen. Korrelatie kan dan meedenken en verwijzen naar de juiste hulp.”
Ook vandaag nemen veel mensen per mail of telefoon contact op met Korrelatie om te spreken over de documentaire en het praatprogramma.
Documentaire terugkijken: Documentaire Levenseindekliniek
Praatprogramma terugkijken: Praatprogramma Levenseindekliniek
Bel: 0900 1450
De Levenseindekliniek is bedoeld voor mensen met een stervenswens die aan de zorgvuldigheidseisen van de euthanasiewet voldoet, maar die van hun eigen arts geen euthanasie of hulp bij zelfdoding krijgen.
Op deze site vindt u achtergrondinformatie, antwoorden op uw vragen, kunt u zich aanmelden, en wordt u op de hoogte gehouden van de stand van zaken met betrekking tot de Levenseindekliniek.

Veel reacties op documentaire ‘Levenseindekliniek’
De documentaire over de Levenseindekliniek heeft inmiddels geleid tot meer dan 200 mails en tientallen telefoontjes van mensen die hun mening wilden geven. De reacties zijn over het algemeen uiterst positief. Mensen waarderen het dat de Levenseindekliniek zo open is over wat er gebeurt bij patiënten en medewerkers van de Levenseindekliniek, nadat een euthanasieverzoek is gedaan.
Veel reacties gaan over wat mensen zelf hebben meegemaakt toen een van hun naasten ziek was en niet met euthanasie geholpen kon worden. Ook wordt veel gereageerd op het nagesprek met directeur Steven Pleiter en psychiater Frank Koerselman en de items die De Wereld Draait Door aan de documentaire besteedde. ‘De empathie was vrijwel uitsluitend aan jullie kant te vinden’, aldus een van de reacties. ‘Ga alsjeblieft zo door, we steunen jullie volledig’, reageert een ander.
Kritische reacties zijn er uiteraard ook, maar relatief weinig. Die gaan vooral over het in beeld brengen van de dood van een van de patiënten. Ook zijn er mensen die vinden dat de documentaire niet duidelijk maakt waarom euthanasie nog de enige optie was.
De Levenseindekliniek ziet de vele positieve reacties als een steunbetuiging voor het werk dat zij doet.
Lees alles over de documentaire op deze pagina.
Documentaire ‘Levenseindekliniek’ is monument voor euthanasiepraktijk
Anderhalf jaar lang volgden documentairemakers Marcel Ouddeken en Hans Kema de medewerkers van de Levenseindekliniek. Ze legden hen vast tijdens de hulp aan mensen die letterlijk aan het eind van hun Latijn zijn. In hun 55 minuten durende documentaire richten ze de camera op een psychiatrische patiënt, een vrouw met dementie en een 100-jarige vrouw, die de Levenseindekliniek om euthanasie verzoeken. Het resultaat is een indrukwekkende documentaire met ontroerende beelden van mensen in de kwetsbaarste uren van hun leven.
Lees verder, klik hier
Maak jouw eigen website met JouwWeb